Els dos certàmens han aplegat visitants de Portugal i França i representants de països com ara el Senegal, Costa d’Ivori, Guinea Equatorial i Guinea Conakry
L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació la Fira de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat de “molt positiu” el desenvolupament de la 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i de la 30a edició d’Eurofruit i ha afegit que el volum de visitants es manté respecte a altres anys i es preveu assolir la xifra de 150.000 persones. El paer en cap també ha destacat la valoració positiva que els visitants i els expositors han fet de la present edició dels dos salons.
Ros ha dit que la procedència dels visitants ha estat principalment de Catalunya i Aragó i de les principals comunitats agroalimentàries de l’Estat com ara la Rioja, Navarra i el País Valencià. En l’àmbit internacional, ambdós certàmens han tingut visitants de Portugal i França i representants de diferents països africans com el Senegal, Costa d’Ivori, Guinea Equatorial i Guinea Conakry.
Pel que fa als expositors, l’alcalde de Lleida ha destacat que hi ha hagut una ocupació del 100% de la superfície. A més, ha recalcat la reincorporació de sectors a la Fira de Sant Miquel com són l’automòbil, la maquinària d’obra pública i el sector financer. També ha valorat positivament la incorporació d’un sector nou a l’avantguarda de la innovació tecnològica i de llarg recorregut com és el dels drones aplicats a l’agricultura, la presència d’un espai exclusiu destinat al reg –l’Illa del Reg– i la celebració del primer Congrés Nacional de l’Ametlla, una varietat de fruita seca que desperta molt interès en el sector de la fruita atesa l’alta demanda mundial i les cotitzacions de preu que han marcat aquesta campanya.
De cara al futur, Àngel Ros ha manifestat que alguns dels expositors que s’han “estrenat” en aquesta edició han mostrat la seva voluntat de tornar l’any vinent i, si pot ser, amb un estand més gran.
El director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha dit que a Sant Miquel-Eurofruit s’han vist símptomes de reactivació econòmica, atès que hi ha hagut la presència de més professionals, més especialitzats i més informats. A més, les primeres dades recollides per l’organització són molt positives donat que en el marc dels dos salons s’han tancat més negocis que en edicions anteriors. Oró també ha dit que Fira de Lleida continuarà treballant en els pròxims mesos per incorporar nous sectors agraris poc representats.
D’altra banda, l’alcalde de Lleida ha dit que l’enquesta de satisfacció feta als expositors sobre el resultat econòmic de la Fira de Sant Miquel i d’Eurofruit, indica que un 80% dels expositors valora els resultats de la fira molt positivament (millors que els de l’edició anterior); un 10% creu que han estat similars als de l’any passat, i el restant 10% creu que no han estat tan bons com els del 2014.
En el decurs de l’acte de cloenda del saló, Ros ha incidit en la importància dels sectors emergents presents a la Foira de Sant Miquel i Eurofruit, com són el dels drones i el dels regs, i ha assegurat que aquesta manifestació firal “segueix essent el referent del sector agroalimentari en l’àmbit de Catalunya, Espanya i el sud d’Europa”.
Joan Girona, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, ha dit que la Fira de Sant Miquel té un doble interès, el derivat de ser un parador de les novetats i innovacions que tenen lloc en el món agrari i el que respon “a la inquietud de la societat per allò que menja” i pel fet que en el futur els aliments poden arribar a ser un ben escàs. ”La gent no ha de veure els agricultors com un col·lectiu que es queixa quan hi ha una pedregada o una gelada o que no para de demanar subvencions, parlem d’un sector que produeix un bé bàsic com són els aliments”.
Girona ha recordat que Catalunya només produeix el 40% dels aliments que consumeix i ha d’importar el 60% restant, la qual cosa no és una dada alarmant però sí preocupant”. El director general creu que com a estratègia de futur caldria “incrementar una mica o com a mínim mantenir aquest 40%”. Finalment, ha advocat per la incorporació del coneixement i la tecnologia al món agrari: “en un món globalitzat, l’important és la competitivitat de les nostres empreses, i aquesta competitivitat s’aconsegueix produint un producte de qualitat a un preu competitiu i obrint mercats”. En aquest sentit, Girona ha lloat el programa de jornades tècniques desenvolupades en el marc de la fira, i que “contribueixen a difondre aquest coneixement i a aquesta tecnologia”.
Lliurament de premis
En el decurs de l’acte de cloenda han estat lliurats també els guardons als guanyadors del Premi del Llibre Agrari i del Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles.
La 44a edició del Premi del Llibre Agrari, guardó dotat amb 6.000 euros ha estat (ex-aequo) per Manejo y gestión de maternidades porcinas II: la lactación, obra escrita per un grup de professionals de sector porcí llicenciats en Veterinària —coordinats per Emilio Magallón— i publicada per l’editorial Servet, i Guía de campo de los polinizadores de España, de Luis Óscar Aguado, Alberto Fereres i Elisa Viñuela, publicada per Mundi Prensa.
Quan al 9è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles, ha estat pel polvoritzador automotriu marca Agrifac model Condor 04, presentat per l’empresa Agrifac/Horticulture Solutions, SLU. El segon premi ha recaigut en l’empresa Agroptima, SL per l’equip de visualització de mapes per mitjà de l’app al móbil al seu software de gestió agrícola móbil amb tecnología GPS, mentre que el tercer premi ha estat per al sistema de captació d’informació de sensors presentat per l’empresa Modpow, SL.